Listig in lastige situaties

- Leerlijn Interim Management -

Managers weten dat mensen het vaak (hartstochtelijk) met elkaar oneens zijn. Hoe kun je patstellingen doorbreken? Niet door emotioneel te worden, noch door spontaan of primair te reageren. (wat voor velen een ‘natuurlijke’ handelswijze is.) Daar komt nog bij dat Nederlanders vaak nogal bot overkomen. Door tact en diplomatie in te zetten kun je openingen creëren, waar dat anders niet mogelijk blijkt. Je kunt hiermee o.a. onderhandelingen gunstig beïnvloeden en conflicten beëindigen. 

2017-09-28T15:00:00 | Vianen

Spreker

Deelnamekosten

Nive leden: gratis.
Bedrijfsleden krijgen 2, 3 of 4 gratis toegangskaarten, afhankelijk van het type lidmaatschap. Extra personen betalen € 50,- per persoon.

Niet-leden: € 145,-. 
Voor introducés van niet-leden: € 95,-. 

Genoemde bedragen zijn exclusief btw en inclusief koffie/thee en Netwerkborrel na afloop.

Annuleren
Annuleren kan kosteloos (via v.sterk@nive.org of 070 - 711 87 29) tot en met een dag voor aanvang van de bijeenkomst. Bij annulering op de dag zelf of bij no-show ontvang je een factuur van € 35,-.

Programma

donderdag 28 september 2017

15:00 - 15:30 uur Ontvangst.
15:30 - 15:35 uur Opening.
15:35 - 18:00 uur Masterclass.
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel.

Workshop

Listig in lastige situaties

Meer informatie

Vincent Sterk, manager Nive leerlijn Interim Management, bel (070) 711 87 29 of mail v.sterk@nive.org.

Locatie:
Miele Experience Center
Adres:
De Limiet 2
4131 NR Vianen

Datum en tijdstip:
2017-09-28T15:00:00
Aanmeldperiode:
Cover Listig


Nive Workshop
Listig in lastige situaties
Managers weten dat mensen het vaak (hartstochtelijk) met elkaar oneens zijn. Hoe kun je patstellingen doorbreken? Niet door emotioneel te worden, noch door spontaan of primair te reageren. (Wat voor velen een ‘natuurlijke’ handelswijze is.) Daar komt nog bij dat Nederlanders vaak nogal bot overkomen. Door tact en diplomatie in te zetten kun je openingen creëren, waar dat anders niet mogelijk blijkt. Je kunt hiermee o.a. onderhandelingen gunstig beïnvloeden en conflicten beëindigen.

Je neemt jezelf overal mee naar toe. Maar dat kan weleens onvoldoende zijn om op korte of lange termijn succesvol te communiceren, laat staan te overtuigen. Wellicht beschik je over te weinig tact en diplomatie of zet je deze niet, onvoldoende of niet op de juiste momenten in.

Waarom zou je deze kwaliteiten moeten bezitten? Omdat er situaties zijn waarin je mensen subtiel wilt beïnvloeden, zodat ze de zaken zullen zien zoals jij die ziet (en vaak is jouw bijbehorende wens: het hierbij passende gedrag vertonen). Dat lukt niet altijd door rechtstreeks op je gekozen doel af te stevenen. (Als dat wel een slaagkans heeft: vooral doen.)

Het gaat er niet alleen om wat je zegt maar ook hoe, waar en wanneer. Tactvol en diplomatiek optreden kost je geen cent extra, terwijl dit het verschil kan betekenen tussen slagen en falen, resultaten behalen, waar dat anders waarschijnlijk onmogelijk lukt. De tact-en-diplomatie denkmodus kan de smeerolie zijn om lastige situaties en gesprekken behendig vlot te trekken. Wie niet sterk staat, moet … diplomatiek zijn.

In deze interactieve presentatie zullen ook enkele oefeningen worden uitgevoerd, waarmee je op je werk aan de slag kunt.

Wat leer ik?

  1. Jouw mindset gaat om: van bot naar gewiekst, van emotioneel naar rationeel, van primair naar secondair.

  2. Je krijgt inzicht in diplomatiek taalgebruik en leert je positief uit te drukken, ook wanneer er negatieve zaken in het spel zijn.

  3. Je leert de belangrijkste do´s en dont´s kennen van diplomatiek gedrag.

  4. Je kunt testen wat je TDQ is (Tact en diplomatiek quotiënt).

  5. Je gaat na welke competenties je als tacticus en diplomaat bij voorkeur bezit en welke je zou kunnen verbeteren.

  6. Je leert je verweren tegen harde onderhandelaars.

  7. De te bespreken technieken kunnen worden ingezet als deelgenoot en als neutrale derde, wanneer je met twee (strijdende) partijen hebt te maken.

Dr. Jack van Minden
Jack van Minden is psycholoog en leidt sinds 1985 een advies- en trainingsbureau in Amstelveen. Hij heeft diverse selectiemethoden en talloze trainingprogramma's ontworpen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, management en verkoop. Daarnaast traint, adviseert en coacht hij uiteenlopende functionarissen.

Van Minden studeerde Sociale Psychologie en Persoonlijkheidsleer aan de Universiteit van Amsterdam. Later volgde hij verschillende post graduate cursussen en workshops op het Henley Management College/Brunel University in Engeland. Voordat dr. Jack van Minden in 1985 zijn adviesbureau oprichtte, werkte hij in diverse marketing en communicatie gerelateerde functies bij nationale en internationale organisaties.

De stap van marketingcommunicatie naar loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling is een bijzondere, maar geen onlogische. Beide hebben te maken met de psyche van de mens, met percepties over de werkelijkheid, met sterke en zwakke kanten van het individu en met verkopen. Je eigen loopbaan ontwikkelen betekent immers ook weten wie je bent, wat je kunt en jezelf op bepaalde momenten verkopen.

Inmiddels heeft dr. Jack van Minden ruim 20 boeken geschreven. Tot zijn bekendste werken behoren 'Psychologie, theorie en praktijk' en de 'Alles serie', met als belangrijkste titels 'Alles over psychologische tests', 'Alles over assessments centers', 'Alles over loopbaanplanning' en 'Alles over selectiegesprekken'. Zijn voorlaatste boek, 'Hart voor de zaak' (2005), beschrijft de ideale omgang tussen managers en gemotiveerde medewerkers.

Dr. Jack van Minden is een frequent spreker op conferenties en seminars in zowel binnen- als buitenland en columnist op het gebied van loopbaanplanning en thema's rond psychologie, human resources en training/selectie. Hij schrijft en schreef artikelen voor o.a. Carrière Contact Magazine, Intekrant, Intermediair, FEM en de Volkskrant.

Inloggen

Moderator

Foto Esther Stehouwer

Esther Stehouwer
Nive Programma Commissaris
Leerlijn Interim Management