Workshop Het rendement van geluk in het werk en in het leven
Hoe draag ik bij aan werkgeluk voor mezelf, mijn team en mijn organisatie en wat levert dat op?

Dinsdag 26 oktober 2021

Workshop - Leerlijn Persoonlijke Ontwikkeling


Deze bijeenkomst stond gepland op donderdag 8 april 2021, maar is verplaatst naar dinsdag 26 oktober 2021.

Programma

15:00 - 15:30 uur Ontvangst
15:30 - 15:35 uur Opening
15:35 - 18:00 uur Workshop
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Het rendement van geluk in het werk en in het leven -
Hoe draag ik bij aan werkgeluk voor mezelf, mijn team en mijn organisatie en wat levert dat op?

Ad Bergsma start deze workshop met het bespreken van de stand van zaken als het gaat om (werk)geluk en burn-out onder de Nederlandse beroepsbevolking. Wat kan er beter en welke oorzaken zijn aan te wijzen achter de cijfers? Hierna komen enkele wetenschappelijke theorieën aan bod die houvast geven bij het streven naar verbetering. De aandacht voor werkgeluk is wenselijk, omdat gelukkige werknemers beter bestand zijn tegen stress, vaker creatieve oplossingen vinden en beter kunnen inspelen op veranderingen.

Voor organisaties, teams en individuen worden voorbeelden gegeven van interventies die bijdragen aan werkgeluk. Veel aandacht zal uitgaan aan het belang van de individuele kijk op zichzelf, het werk en de wereld. Geluk zit minder in de feitelijke omstandigheden dan in de persoonlijk interpretatie daarvan.

Het laatste deel van de bijeenkomst wordt besteed aan het vergelijken van het toepassen van wetenschappelijke inzichten versus het volgen van gezond verstand. Bij deze discussie zal ook belicht worden over welke aspecten deskundigen het eens zijn en waarover zij van mening verschillen. Je leert wat inzichten uit de positieve psychologie jou kunnen brengen, maar ook hoe belangrijk jouw eigen invulling blijft.


Wat biedt deze bijeenkomst mij?

  • Je krijgt een overzicht van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over (de gevolgen van) werkgeluk.
  • Je krijgt concrete ideeën aangereikt over interventies die je de volgende dag al zou kunnen toepassen.
  • Je krijgt inzicht in de grenzen van de mogelijkheden en potentiële valkuilen bij het streven naar werkgeluk. Geluk is voor een deel een inside job, dus het is niet iets wat je voor anderen zonder meer kan regelen.


Ad Bergsma

Ad Bergsma is psycholoog, organisatieadviseur en eerste auteur van het Handboek Werkgeluk en schreef eerder bijvoorbeeld boeken als Gelukkig werken en Het brein ons innerlijk Universum. Voor het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology, section Organisational Psychology maakt hij een overzichtsstudie over het effect van geluksinterventies.

Als 10-jarige krijgt Ad Bergsma de opdracht zichzelf als dier te beschrijven. Hij wil een arend zijn die uit de lucht alles bekijkt en doorgrondt. Deze rol als beschouwer past goed bij hem. Na zijn studie psychologie in Utrecht gaat hij werken als journalist, bijvoorbeeld voor Psychologie Magazine. Hij ontwikkelt een brede kijk op de psychologie en aanverwante vakken.

Toeschouwer ontpopt zich tot doener
Veel wetenschappers en mensen uit de praktijk gunnen Ad een blik in hun keuken. Hij wil mee doen en kiest geluk als onderwerp voor een promotie. Zijn centrale doel wordt het leveren van een bijdrage aan ‘het grootste geluk voor het grootste aantal’, zoals filosoof Jeremy Bentham het noemt. Ad groeit uit tot een van de pioniers van de positieve psychologie in Nederland en hij organiseert de eerste Nederlandse conferenties over Sturen op Geluk, onder andere samen met het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Lees hier verder over Ad Bergsma.

Bekijk hier zijn boeken en lees hier de overzichtsstudie.

Ad Bergsma in podcast over werkgeluk met Jort Kelder. 

Ad Bergsma in discussie over geluk met Ruut Veenhoven en Dirk de Wachter.

TerugAanmelden