Masterclass Terug aan de top
Een veranderaanpak voor organisaties in problemen

Donderdag 7 april 2022

Masterclass - Leerlijn Goed Bestuur

Programma

15:00 - 15:30 uur Ontvangst
15:30 - 15:35 uur Opening
15:35 - 18:00 uur Masterclass
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN

Problemen die de continuïteit van een organisatie bedreigen, hebben grote emotionele, maatschappelijke en economische impact. Door snellere technologische en maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende complexiteit van organisaties, komen dergelijke situaties steeds vaker voor. Tot nu toe ontbreekt een coherent model om leiding te geven aan het herstel van een organisatie na een crisis. De meeste leiders van organisaties in problemen vertrouwen nog steeds op top-down ingrijpen. De top bedenkt een plan, deelt dat met het middelmanagement dat het mag gaan uitvoeren en probeert vervolgens met stoom en kokend water de verandering door de organisatie heen te duwen. Met als resultaat veel stress, weerstand en weinig resultaat.

Van Iperen laat zien dat organisaties vooral sociale instituties zijn, die worden geregeerd door emoties en menselijke behoeften. Alleen wanneer na een crisis ook de onderlinge relaties, het zelfvertrouwen en de trots op de organisatie wordt hersteld, kan de onderneming weer terugkomen aan de top. Daarvoor is het van belang dat het herstel van een organisatie gedragen wordt door medewerkers zelf. Zij behoren de motor van de vernieuwing te zijn. Op die manier kan worden gewerkt aan het gelijktijdig herstellen van het emotionele systeem binnen de organisatie en de bedrijfsvoering, wat de basis vormt voor een nieuwe fase van groei. Toepasbaar op allerlei typen organisaties, van de Belastingdienst tot Shell of Pels Rijcken. 

Welke inzichten krijg je tijdens deze masterclass?
Voor het boek ‘Terug aan de Top’ deed Van Iperen uitgebreid onderzoek naar de meest spraakmakende hersteloperaties uit de managementliteratuur. Hij neemt je mee langs de succesvolle en minder succesvolle herstelcasussen in binnen- en buitenland, zoals Nissan, Philips, de New York Police Department, Lufthansa, Air France, de Amsterdamse Brandweer, de Hogeschool Utrecht en Tata Steel. Ook voerde hij hiervoor twee casestudies uit: onderzoek naar het herstel van ABN AMRO na de nationalisatie onder Gerrit Zalm en naar het herstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid na het aftreden van de politieke en ambtelijke top na Teeven-deal affaire. Zo wordt gekomen tot een raamwerk dat bestaat uit zes hefbomen waarmee effectief leidinggegeven kan worden aan het herstel van organisaties die in de problemen zijn gekomen. Naast de gepresenteerde praktijkcases baseert Theo zich op de systeem-psychodynamische benadering van organisaties. In deze nieuwe kijk staan niet de structuren, systemen en processen binnen organisaties centraal, maar de onderstroom, die wordt gevormd door menselijke emoties en behoeften. 

Theo van Iperen 
Theo van Iperen wordt gezien als een van de toonaangevende onafhankelijke organisatieadviseurs van Nederland. Hij is opgeleid als econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, als organisatiekundige aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan INSEAD Business School bij Parijs. Theo is als promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Profiel Drs. Theo van Iperen MMC, EMC.


TerugAanmelden