Workshop Wat gebeurt hier nu eigenlijk?
Groepsdynamiek: je kunt het alleen veranderen als je het ziet

Dinsdag 14 maart 2023

Workshop - Leerlijn Inspiratie

Programma

15.00 - 15.30 uur Ontvangst
15.30 - 15.35 uur Opening
15.35 - 18.00 uur Nive Workshop
18.00 - 19.00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Jij en ik maken het elke dag weer mee. De perikelen in groepen en teams. De weerstand, de sentimenten, de beïnvloeding en andere dynamieken die een belangrijke rol spelen in hoe we sámenwerken en ‘samen werken’. We willen zo graag vooruit met de groep maar dat lukt vaker niet dan wel. Dit is een terugkerend fenomeen dat ons in de greep houdt. Frustratie en ontevredenheid zijn vaak de uitkomsten van onze vergaderingen, overleggen en bijeenkomsten. En die frustratie leidt vaak tot minder betrokkenheid en tevredenheid. Dat kost niet alleen een hoop tijd, maar heeft ook een duidelijk negatieve invloed op de productiviteit en motivatie.

Het kan ook anders, door ons alleen al bewust te zijn van het gedrag van mensen in de groep. We zijn zo vaak bezig met onszelf, onze eigen gedachten en meningen, en met processen en taken, dat we niet of nauwelijks letten op het groepsgedrag.

Wat als je meer kennis krijgt over hoe groepen werken? Wat als je beter kunt herkennen wat belemmerende groepsdynamieken zijn? Wat als je de groep zo kunt stimuleren dat deze slimmer wordt dan de slimste mens uit de groep? Wat als je op een nieuwe manier naar samenwerking in groepen gaat kijken?

Door het herkennen van groepsgedrag, een beetje kennis van gedragswetenschap en wat handvatten om de groep of team de juiste impuls te geven, kun je de groep in de Forward Thinking modus zetten. Van passief naar actief. Van individueel naar collectief. Van meningen en oordelen naar ideeën en oplossingen.

Onderwerpen die aan de orde komen:


  • De frustrerende herkenning
    - Weerstand en beïnvloeding in teams en groepen
    - Eindeloze meningen en niet meer vooruit komen
    - ‘Ja’ zeggen en ‘Nee’ doen
    - Sentimenten en emoties / ‘Zo doen we het hier’

  • De basis van groepsgedrag
    - Wisdom of Crowds en Hoe leren wij in een groep?
    - Sociaal gedrag van mensen in een groep
    - Loud Minority en Silent Majority
    - Draagvlak
    - Positie in de groep en Normen

  • De zoektocht naar oplossingen
    - Van individueel belang naar collectieve behoeften
    - Backward & Forward thinking
    - Do’s en Dont’s van groepsdynamica
    - Succesfactoren voor een groepsconversatie of dialoog
    - Proces en inzetbaarheid van idee-ontwikkeling


Bas van Kesteren
Bas van Kesteren verwondert zich al meer dan 25 jaar over groepsgedrag. Hij past inzichten uit de gedragswetenschap toe in de praktijk. Met scherpe observaties en inzichten faciliteert hij de stimulerende patronen in de groepsdynamiek die een organisatie, groep of team vooruit helpen. Zijn expertise is het benutten van collectieve intelligentie van groepen onder het motto: watgebeurthiernueigenlijk.nl.

Met zijn onderneming helpt hij organisaties in transitie, van Backward Thinking naar Forward Thinking, met de groepsdynamica als rode draad. Regelmatig geeft Bas openbare lezingen, gastcolleges en inspiratiesessies over actuele thema’s in groepen. Of het nu gaat om normen, beïnvloeding, weerstand, ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen of onze eindeloze meningen. Het zijn voor iedereen herkenbare fenomenen als we deel uit maken van een groep of team. In zijn colleges laat hij zien hoe het anders kan. Hoe we hulp krijgen van de wetenschap en hoe we die kunnen toepassen in de praktijk. Met een vleugje humor, schurend tegen heilige huisjes en patroon-doorbrekend neemt hij de zaal mee naar een bredere zienswijze. In november 2022 is zijn eerste boek uitgekomen met als titel: ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk?’ Het boek gaat over wat je nog niet wist over groepsgedrag, maar wel wilt weten. Met voorwoord van Chantal van der Leest, Gedragspsycholoog, colomnist AD en schrijver.

Naar een inspirerende groepsdynamiek | Bas van Kesteren over Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

TerugAanmelden