Masterclass Grip op innovatie
De balans tussen creativiteit en daadkracht

Donderdag 30 september 2021

Masterclass - Leerlijn Goed Bestuur


Deze bijeenkomst stond gepland op dinsdag 10 november 2020, maar is verplaatst naar donderdag 30 september 2021.

Programma

15:00 - 15:30 uur Ontvangst
15:30 - 15:35 uur Opening
15:35 - 18:00 uur Masterclass
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Grip op innovatie - De balans tussen creativiteit en daadkracht
Elke organisatie innoveert, maar waarom vallen de resultaten zo vaak tegen, zijn de kosten hoger en duurt het langer? Wat kan een organisatie doen om innovatie duurzaam en gestructureerd te organiseren? Hoe doen organisaties als ASML, DSM, KPN, KLM en Philips dat?

In een interactieve masterclass legt Jasper Baggerman uit, aan de hand van het boek en de uitdagingen die spelen in de organisaties van de aanwezigen, hoe je grip kunt krijgen op innovatie.

Interview met Jasper Baggerman door Managementboek.nl - september 2019

Jasper Baggerman: ‘Met een goede structuur kan elke organisatie innoveren’
Met de komst van nieuwe technologieën en nieuwe businessmodellen moeten bedrijven innoveren om te kunnen overleven. Ze steken daarom veel tijd en geld in innovatie en leggen meestal de nadruk op de creatieve kant. In Grip op innovatie geeft auteur Jasper Baggerman aan dat innovatie ook een zakelijke kant heeft. Zijn ervaring is dat bij veel organisaties de balans tussen creativiteit en daadkracht ontbreekt. Vernieuwing wordt dan een doel op zich en de resultaten uit innovatie vallen tegen. Hij ontwikkelde de Cycle of Innovation om organisaties gestructureerd en resultaatgericht te laten innoveren.

Hoe is het gesteld met innovatie in ons land?
Nederland is succesvol in innoveren. In de meeste lijstjes staan we in de top10 van meest innovatieve landen ter wereld. We hebben grote bedrijven die veel investeren in R&D en die serieus inzetten op innovatie met een heel ecosysteem van bedrijven eromheen. Eigenlijk bestaat er geen organisatie die niet innoveert. Toch is het voor individuele organisaties nog lang niet vanzelfsprekend dat innovatie iets oplevert.

Om op dat laatste punt in te gaan, waarom vallen de resultaten van innovatie voor veel organisaties tegen?
Dat kan aan veel dingen liggen. Het kan zijn dat initiatieven niet van de grond komen omdat ze binnen de bestaande organisatie moeten passen. Óf ze staan juist te ver van de huidige business af om te profiteren van de moederorganisatie. Je ziet ook dat organisaties teveel kleine initiatieven nemen die te tijdrovend zijn. Ze kunnen zich ook verliezen in initiatieven die een maatje te groot zijn, of in een diversiteit aan initiatieven omdat een duidelijke richting ontbreekt. Resultaten kunnen ook tegenvallen omdat het niet lukt om de voortgang van innovatie te monitoren en tijdig bij te sturen. Oftewel men heeft geen Grip op innovatie.

Iedere organisatie kan succesvol innoveren door een duidelijke structuur aan te brengen?
Innovatie is een middel om een doel te bereiken en kan met behulp van een duidelijke structuur door iedere organisatie succesvol worden ingezet. Hoe scherper het doel wordt geformuleerd, hoe beter een organisatie hierop is in te richten. Met een scherp geformuleerde doelstelling kan men richting kiezen en tijd en geld steken in de meest relevante initiatieven. Een structurele, gekaderde aanpak maakt van innovatie een beheersbaar proces, dat is opgebouwd in logische stappen en leidt naar een concreet doel.

Bekijk het volledig interview op Managementboek.nl.

Wat biedt deze bijeenkomst mij?

  • Inzicht in hoe je innovatie blijvend kunt inrichten en verankeren in je organisatie.
  • Hoe je kunt achterhalen wat voor jouw organisatie het eerste moet gebeuren om het innovatievermogen te verhogen.

Jasper Baggerman
Jasper Baggerman helpt als interim innovatiemanager grote organisaties succesvol te zijn in innovatie. Wolters Kluwer, PostNL, T-Mobile en de Mediafederatie hielp hij om doelgericht te innoveren en effectief innovatieprojecten te realiseren. Hij is oud-bestuurslid van de Nederlandse Orde van Uitvinders, bedenker van het internationaal succesvolle Vakantielandenspel, spreker bij Speakers Academy, start-up mentor bij YES!Delft en auteur van de bestseller “Ik heb een goed idee. Wat nu?”.

TerugAanmelden