Wie ben je en waar sta je voor?
Als je zaken goed geregeld wilt hebben en daarbij de juiste mensen wilt inschakelen, dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik regel zaken graag goed en vind het prima om achter de schermen te zijn. Ik straal als anderen kunnen stralen. Decennia lang werk ik als secretaris bij uiteenlopende organisaties. Die rol is mij op het lijf geschreven. Verder ben ik adviseur van bestuurders en commissarissen, waarbij ik mijn jarenlange ervaring in het governance speelveld inzet.
Waarom kies je voor Programma Commissaris bij het Nive?
Mijn keuze voor Programma Commissaris van het Nive Management Development Programma en de Leerlijn ‘Goed Bestuur’ in het bijzonder is ingegeven door mijn betrokkenheid bij alles wat met corporate governance en de bestuurskamer te maken heeft. Goed Bestuur ligt mij na aan het hart.
Hoe ziet de Nive Leerlijn Goed Bestuur 2024 eruit?
Op dinsdag 5 maart starten we deze leerlijn met de masterclass Grensoverschrijdend gedrag in organisaties. De auteur van het gelijknamige boek, Grethe van Geffen, neemt ons mee in deze problematiek met focus op de, veelal passieve, rol van omstanders. Grethe heeft een rijk CV met als kernthema’s vreemde talen, cultuur, politiek, vluchtelingen, vrouwenbelangen en belangenbehartiging van hoogbegaafdheid. Zij bekleedde vele bestuurlijke en toezichthoudende posities in uiteenlopende organisaties binnen de genoemde thema’s. Een breed spectrum waaruit zij put voor deze masterclass.
Is het een noodlot dat omstanders alleen maar toekijken bij grensoverschrijdend gedrag en zelf niets doen? Of kun je daar in jouw organisatie invloed op uitoefenen? Immers, als manager ben je er niet altijd. Het helpt enorm als collega’s onderling vroegtijdig interveniëren. Deze masterclass biedt je veel praktische inzichten over wat er nou eigenlijk gebeurt rond grensoverschrijdend gedrag op het werk, en ideeën over een goede aanpak. We kijken naar het objectieve en subjectieve karakter van grensoverschrijdend gedrag: dat immers creëert een lastig te hanteren dynamiek op het werk. Duidelijk wordt dat de oplossing voor jou vaker ligt in het goed managen van de dynamiek dan in het zoeken van ‘de waarheid’. Dat werken we deze middag met elkaar nader uit. Er zijn ook specifieke risicofactoren te benoemen voor het thema. Een oefening brengt meer helderheid welke factoren voor jouw organisatie het meest relevant zijn. We bespreken dit vanuit jouw eigen casussen of dilemma’s zodat je concrete toepassingsmogelijkheden mee naar huis neemt!
Op dinsdag 11 juni 2024 spreekt Erik Jan Hengstmengel over het thema: Data de baas, transformatie naar een data gedreven organisatie - Wat managers moeten doen, weten en vragen.
Erik Jan is zijn hele werkzame leven actief op het vlak van informatietechnologie, datawetenschap en cybersecurity. Hij werkte voor CapGemini en TieKinetix en is tegenwoordig zelfstandig adviseur in Nederland en Duitsland. In München is hij docent aan het New European College.
In deze masterclass gaat Erik Jan Hengstmengel in op de kennis waar bestuurders en managers (wij dus) over moeten beschikken om succesvol de transitie naar een data gedreven organisatie te realiseren. Hij behandelt de relevante thema’s die spelen, zoals vragen over AI, cyberveiligheid en privacy. Wat moet de manager hiervan weten? Welke vragen moet hij aan de organisatie stellen? Wat zijn de keuzes die moeten worden gemaakt? Het verschaft ons noodzakelijke inzichten in een wereld die absoluut ook de onze is, maar waarin wij ons vaak nog onvoldoende thuis voelen. Het levert ons een veel beter begrip van wat er om ons heen gebeurt en wat ons nog te wachten staat. Na deze middag hebben we een beter begrip van deze technieken en ontwikkelingen en kunnen deze beter plaatsen, begrijpen en voor ons laten werken.
Op woensdag 2 oktober 2024 behandelt Tabo Goudswaard het thema: Het aanpakken van complexe vraagstukken. De achtergrond van Tabo en het terrein waarop hij actief is, is een combinatie die in Nederland vrij zeldzaam is. Tabo rondde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam de opleiding tot beeldend kunstenaar af en hij behaalde het HBO-diploma Culturele en Maatschappelijke Vorming. Hij is social designer, spreker en adviseur bij diverse ministeries, opleidingen en fondsen. Als creatief kunstenaar maakt hij de verbinding met sociaal, maatschappelijke vraagstukken. De afgelopen tien jaar was hij als projectleider en netwerkregisseur verantwoordelijk voor het betrekken van creatieve professionals bij maatschappelijke opgaven voor onder meer Gemeente Amsterdam, het ministerie van OCW en de Nationale Politie. Hij was structureel verbonden aan de Social Design groep van consultancybureau TwynstraGudde. Hij is expert in toepassing van in de culturele sector opgedane kennis en ervaring bij grote, maatschappelijke vraagstukken. Werelden die niet vaak samenkomen om elkaar te verrijken en te versterken.
Ontwerpers als Taco pakken een rol niet alleen in het zoeken naar nieuwe oplossingen, maar veel meer nog in het ontwerpen van de context om tot verandering te kúnnen komen. Aan de hand van diverse voorbeelden op het gebied van sociale ongelijkheid, gezondheid, leefbaarheid en klimaatverandering worden wij meegenomen in de rijkdom van mogelijkheden om maatschappelijke veranderingen vorm te geven. En wordt ons geleerd te zien hoe vanuit betrokkenheid, verbeeldingskracht en lef de Maakkracht kan ontstaan die nodig is om tot systemische verandering te kunnen komen. Deze middag horen en leren we hele nieuwe dingen, die ons denken en zien zullen vernieuwen.
Wat wil je nog meer vertellen…..?
Ik mag nu al enkele jaren de Leerlijn Goed Bestuur vormgeven en kan uit ervaring zeggen dat iedere bijeenkomst je blik verrassend verruimd waardoor je openingen vindt en inzichten krijgt die direct toegepast kunnen worden. Ik word altijd erg blij van deze middagen.
Mr. Frans Scheefhals
Nive Programma Commissaris Leerlijn Goed Bestuur
Begeleiding kennisnetwerken Bestuurssecretarissen Nive