Workshop Jam Cultures: inclusief leiderschap is bewust werken met verschil

Woensdag 11 september 2024

Workshop - Leerlijn Inspiratie

Programma

15.00 - 15.30 uur Ontvangst
15.30 - 15.35 uur Opening
15.35 - 18.00 uur Nive Workshop
18.00 - 19.00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Samenwerking bekeken als een jamsessie. Ieder met het eigen geluid laten meedoen vraagt vertrouwen in het talent, timing, geduld, gunnen, ruimte maken, je plek durven innemen voor de solo of juist afwachten tot de ander klaar is. Het levert een geweldig optreden op! Als we dit vertalen naar het werk, blijkt dat we deze houding en eigenschappen ook nodig hebben als we met elkaar de klus willen klaren. Dat vraagt iets van jou en je collega’s. Aan de hand van de metafoor van de jamcirkel en de inclusieprincipes duiken we in jouw inclusieve leiderschap en gaan we ontdekken. Let’s jamm!

De basis is het boek Jam Cultures van Jitske Kramer: www.jamcultures.nl/het-boek/.

Deze workshop deelt elementen uit het model: de jamcirkel en biedt theorie en oefeningen voor groter bewustzijn en vaardigheden voor deze verandering in de cultuur. Als er andere mensen bij komen dan je gewend was (mensen die willen kolven of bidden, introverten, jongeren, vegetariërs of juist vleeseters) zul je je moeten openstellen en bewust worden wat de verandering met je doet. Dat is de belangrijkste stap. We gaan onderzoeken hoe bewust we zijn van onze (voor)oordelen en wat het van ons als mens vraagt om nieuwsgierig te worden of te blijven naar iemand die volgens onze norm ‘anders’ is. Maar ook zal de vraag ‘hoeveel diversiteit wil of kun je aan?’ aan bod komen. Want werken met verschil vraagt ruimte én grenzen.

De workshop is interactief; theorie wordt afgewisseld met korte oefeningen of reflectievragen.

Wat leer je in deze workshop?
Je leert over het model van de jamcirkel en welke fasen doorlopen moeten worden om inclusief werken te bereiken. Je krijgt groter bewustzijn op de dynamiek van groepen die juist wel of niet homogeen zijn maar je krijgt ook een handelingskader mee. Je kunt meteen aan de slag met gerichte vragen die helpen om alle stemmen te kunnen horen. Of met een werkvorm die helpt om je te verplaatsen in ‘die ander’. Er komen inzichten over macht en de impact daarvan. Wat helder wordt is de complexiteit van samenwerken met verschil: er is namelijk geen kant en klare toolkit voor inclusief leiderschap. Het vraagt inspanning, aandacht, tijd en samen zoeken met elkaar. Maar je leert ook dat inclusief leiderschap op jouw eigen manier kan, met inzet van je talenten als humor of moeiteloosheid. Universeel verhaal, unieke toepassing door jou.

Mireille Ollivieira
Mireille werkt bij Human Dimensions vanuit haar bureau Homecomingcoach. Mireille’s overtuiging is: iedereen wil thuis kunnen komen bij zichzelf. Daarmee begint alles met persoonlijk leiderschap, want als je jezelf niet kunt leiden, hoe ga je anderen leiden? Om die visie kracht bij te zetten, schoolde ze zich in onder meer geweldloze communicatie, diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, leiderschap, ouderschap en storytelling. Haar wens in het werk: leiders versterken. Let’s walk the talk.

Mireille is opgeleid als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en werkte 21 jaar als strategisch communicatieadviseur, woordvoerder en leiderschapstrainer bij de gemeente. Ze bestudeerde verschillende methoden die het hele plaatje en alle stemmen in beeld brengen, zoals coaching, systemisch werken en Factor C, een methode voor communicatie in beleid. En natuurlijk Deep Democracy: ‘De minderheidsstem waarderen als alle andere, dat is waar ik het voor doe. Er is meer dan ooit behoefte aan goede gesprekken, goede facilitators en gewoonweg een besluit durven nemen. Het verschil dat ik kan maken met Deep Democracy en lezingen staat voor impact. Op beeldvorming, op rolmodellen op ‘inner work’. Eerlijk? Ik heb de mooiste baan van de hele wereld!’.

Klik hier voor een kijkje in het leven van Mireille Ollivieira.

TerugAanmelden