Theo van Iperen spreekt op donderdag 7 april over Terug aan de top - Een veranderaanpak voor organisaties in problemen
Theo is een van de toonaangevende onafhankelijke organisatieadviseurs van Nederland. Hij is opgeleid als econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, als organisatiekundige aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan INSEAD Business School bij Parijs.
Problemen die de continuïteit van een organisatie bedreigen, hebben grote emotionele, maatschappelijke en economische impact. Door snellere technologische en maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende complexiteit van organisaties, komen dergelijke situaties steeds vaker voor. Tot nu toe ontbreekt een coherent model om leiding te geven aan het herstel van een organisatie na een crisis. Van Iperen laat zien dat organisaties vooral sociale instituties zijn, die worden geregeerd door emoties en menselijke behoeften. Alleen wanneer na een crisis ook de onderlinge relaties, het zelfvertrouwen en de trots op de organisatie wordt hersteld, kan de onderneming weer terugkomen aan de top. Daarvoor is het van belang dat het herstel van een organisatie gedragen wordt door medewerkers zelf. Zij behoren de motor van de vernieuwing te zijn. Op die manier kan worden gewerkt aan het gelijktijdig herstellen van het emotionele systeem binnen de organisatie en de bedrijfsvoering, wat de basis vormt voor een nieuwe fase van groei. Toepasbaar op allerlei typen organisaties, van de Belastingdienst tot Shell of Pels Rijcken.
Voor het boek ‘Terug aan de Top’ deed Van Iperen uitgebreid onderzoek naar de meest spraakmakende hersteloperaties uit de managementliteratuur. Hij neemt je mee langs de succesvolle en minder succesvolle herstelcasussen in binnen- en buitenland, zoals Nissan, Philips, de New York Police Department, Lufthansa, Air France, de Amsterdamse Brandweer, de Hogeschool Utrecht en Tata Steel.
Op dinsdag 21 juni laat René Weijers in ‘Wat er werkelijk toe doet’ zien dat leiderschap ontwikkeld kan worden door open te staan voor thema’s die ons leven kleur en zin geven. René is zelfstandig bestuursadviseur. Hij adviseert en begeleidt besturen, directies en toezichthouders in het bedrijfsleven, de overheid, de zorg en het onderwijs. Daarnaast is hij inleider In Masterprogramma’s op het gebied van goed bestuur en leiderschap. René Weijers is gefascineerd door het ongrijpbare thema leiderschap. Het lijkt zo eenvoudig om ‘leider’ te zijn. De alledaagse praktijk is anders. In zijn beschouwingen geeft hij inzichten die er werkelijk toe doen voor leiders. Vanuit het perspectief van Taal, Filosofie, Wetenschap, Leiderschap, Geschiedenis, Verandering, Tijd en Leven komt de essentie van leiderschap op een originele manier in het vizier. Hij haalt aansprekende passages en citaten aan uit de literatuur en de krant en maakt een verbinding met zijn ervaring in de adviespraktijk. De wereld van het theater, (klein)kunst en muziek blijkt een artistieke bron voor de wereld van leiderschap en bestuur. Zijn boek is een aanrader voor leiders die in tijden van crisis en transformatie voor grote opgaven staan en de waarde van inspiratie in hun persoonlijk leiderschap koesteren en willen verdiepen. Na afloop van deze Masterclass ontvang je een exemplaar van zijn boek ‘Wat er werkelijk toe doet’.
Henk Volberda presenteert op dinsdag 11 oktober uit zijn boek Maatschappelijk Besturen, dat begin 2022 gepubliceerd wordt. Henk is een Nederlands bedrijfskundige en hoogleraar Strategie en Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en promoveerde op het proefschrift "Organizational flexibility: change and preservation : a flexibility audit & redesign method". In zijn tijd als promovendus was hij ook enige tijd verbonden aan de Wharton Business School, aan de businessschool van de City University London, en aan de businessschool van de Duke University. Na zijn promotie in 1991 werd hij wetenschappelijk medewerker bij RSM van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na vier jaar volgde hier in 1995 een aanstelling als hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid tot 2019. Daarna is hij aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Volberda is tevens betrokken bij tijdschriften als M&O, het Long Range Planning, het Journal of International Business Studies, Organization Science, het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie en het tijdschrift Management Executive. Zijn ervaring en inzichten garanderen een uitermate boeiende, inspirerende en leerzame bijeenkomst.
Bijeenkomst van Puck Dinjens verplaatst naar 30 november 2022 vanwege de coronacrisis
Puck Dinjens bijdrage heeft als thema ‘Goede Raad voor Commissarissen’. Het gelijknamige boek dat zij samenstelde is een verzameling van 21 inzichten voor toezichthouders en bestuurders. Daarmee is het ook bijzonder interessant en relevant voor bestuurssecretarissen. Puck is dagelijks betrokken bij uiteenlopende governance vraagstukken in de publieke en de private sector.
Ik verheug mij op leerzame en aansprekende bijeenkomsten.
Mr. Frans Scheefhals
Begeleiding Kennisnetwerken Bestuurssecretarissen Nive
M: (06) 53 39 35 22
Frans Scheefhals
Nive Programma Commissaris
Leerlijn Goed Bestuur