Workshop Fraude & Integriteit

Woensdag 30 september 2020

Workshop - Leerlijn Finance, Business & IT

Er gaat geen dag voorbij of er komt wel een fraudegeval naar voren in de media. Met aanbestedingen, subsidies, uitkeringen, maar ook boekhoudschandalen of gewoon diefstal. Diefstal is allang niet meer alleen het 'jatten van de baas', maar kan ook gaan om zeer geciviliseerde cyber-crime. Maar wat is dat nu precies Fraude? Wanneer spreek je van fraude? Wat zijn omstandigheden waarin fraude voor kan komen en hoe kun je het voorkomen!

Programma

15:00 - 15:30 uur Ontvangst
15:30 - 15:35 uur Opening
15:35 - 18:00 uur Workshop
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Er gaat geen dag voorbij of er komt wel een fraudegeval naar voren in de media. Met aanbestedingen, subsidies, uitkeringen, maar ook boekhoudschandalen of gewoon diefstal. Diefstal is allang niet meer alleen het 'jatten van de baas', maar kan ook gaan om zeer geciviliseerde cyber-crime. Vraag maar na bij de ex-CEO en ex-CFO van Pathe Nederland. Zij trapten 'met boter en suiker' in een fraudeopzetje en zagen 19 miljoen Euro verdampen. De stelling van de docent is: Het is niet de vraag of je met fraude te maken krijgt, maar wanneer! Maar wat is dat nu precies Fraude? Wanneer spreek je van fraude? Wat zijn omstandigheden waarin fraude voor kan komen en hoe kun je het voorkomen!

Dan, Integriteit, weer zo'n begrip!! Maar wat is het eigenlijk? Het wordt vaak in één adem genoemd met ethiek. Ethiek en integriteit gaan over gedrag van mensen, en dan vooral in de situatie van een dilemma. De dagelijkse praktijk van een Financial staat bol van dilemma's: Neem ik wel of geen voorziening op? Hoe hoog dan? En waarom? Welke informatie presenteer je intern? Mag je nu wel of niet sturen met de winst? Welke posten neem ik op in mijn investeringsbeslissing of business-case? Waarom wel, of waarom niet? Hoe hoog? Op basis van wat dan? Het gaat over keuzes maken in de dagelijkse praktijk waar niet per definitie sprake is van een goed of fout antwoord!

TerugAanmelden