Masterclass Waarderend toezicht
Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht

Donderdag 3 september 2020

Masterclass - Leerlijn Goed Bestuur

Waarderend toezicht biedt een frisse en positieve kijk op bestuurlijk governance, waarbij anders gekeken wordt vanuit de concepten van de antropologie, positieve psychologie en waarderend onderzoeken.

Programma

15:00 - 15:30 uur Ontvangst
15:30 - 15:35 uur Opening
15:35 - 18:00 uur Masterclass
18:00 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2
4131 NR VIANEN
Nederland

Waarderend toezicht - Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht
Waarderend toezicht biedt een frisse en positieve kijk op bestuurlijk governance, waarbij anders gekeken wordt vanuit de concepten van de antropologie, positieve psychologie en waarderend onderzoeken.

Tijdens deze Nive Masterclass worden de drie pijlers waarop Waarderend Toezicht berust nader toegelicht en gaat men er ook mee aan de slag. Deze drie pijlers zijn: waarderend onderzoeken, meervoudig kijken en het goede gesprek.

Waarderend onderzoeken betekent: zien en werken met ‘dat wat er is’, wat positieve én negatieve aspecten kunnen zijn. Onderzoeken betekent het stellen van vragen, het tonen van oprechte nieuwsgierigheid en het uitstellen van het oordeel. Waarderend toezicht baseert zich op de basisveronderstelling van Appreciative Inquiry: words create worlds!

Meervoudig kijken besteedt aandacht aan de verschillende brillen die een toezichthouder kan opzetten om zo een completer beeld te krijgen van de organisatie waar hij toezichthouder is. Waarderend Toezicht leert toezichthouders hoe ze kunnen doen en kijken als een organisatie-antropoloog en hoe ze zo effectiever op werkbezoek kunnen gaan.

Waarderend toezicht is ook het voeren van goede gesprekken. Mensen zijn sociale wezens en dus praters, we kunnen niet anders. En als dat zo is, dan kunnen we dat beter maar zo goed mogelijk doen. Een goed gesprek bestaat uit drie dimensies waartussen moeiteloos wordt geschakeld: ruimte nemen, ruimte geven en ruimte delen. Tijdens de masterclass worden deze drie dimensies toegelicht en geoefend.

Wat biedt deze bijeenkomst mij?

  • Een vernieuwende kijk op de praktijk van toezichthouden.
  • Inzicht in de drie pijlers waar Waarderend Toezicht op is gebouwd.
  • Inzicht in en geoefend met Appreciative Inquiry en het stellen van waarderende vragen.
  • Inzicht en geoefend met meervoudig kijken en hoe dat kunt gebruiken bij het werkbezoek.
  • Inzicht met en geoefend met het gespreksmodel het goede gesprek.

Rixt Heegsma
Rixt is als organisatieadviseur en interimmanager verbonden aan organisaties in verandering in de publieke sector, zorg en onderwijs en richt zich daarbij o.a. op leren en team- en talent- en organisatieontwikkeling.

In november 2018 is het boek Waarderend Toezicht, een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht bij uitgeverij Mediawerf in Amsterdam uitgebracht.

TerugAanmelden